Det har aldrig funnits så många aktiva, friska och nyfikna personer i åldern 70 och uppåt förut. Samtidigt så lever många i Sverige i digitalt utanförskap, många äldre av olika anledningar. Det är i skärningspunkten mellan båda de här perspektiven som vi nu behöver hitta nya lösningar för att skapa ökad livskvalité för åldersgruppen 70+.
Den 11-13 Juni gör vi därför ett hackathon i 48 timmar med ett antal lösningsfokuserade team bestående av programmerare, utvecklare och designers som jobbar fram förslag på lösningar. En jury bestående av användare, techfolk och verksamhetsansvariga utser ett vinnande bidrag som erbjuds möjlighet att utveckla en prototyp vidare tillsammans med kommunen.
Vi har bjudit in folk som är duktig på att tänka i nya banor kring kluriga problem! Utvecklare, designers och problemlösare- alla har varit välkomna att anmäla sitt intresse att vara med och nu har vi 6 team på plats.
Arrangemanget den 11-13 Juni kommer att ske helt på distans. Vi kommer köra ett parallellt program per stream och kickar igång på torsdag den 11/6 kl 10.00 på Zoom.
Under de följande 48 timmarna kommer kunniga och utmanande coacher finnas tillgängliga och finalen jurybedöms av Helsingborgare i målgruppen och folk från kommunens verksamheter för äldre.
Lösningen kommer sedan kunna vidareutvecklas tillsammans med en lämplig verksamhet i kommunen och vi kommer att göra allt för att prototypen skall kunna få luft under vingarna. Som om inte det vore nog finns en prispott på 100.000 SEK som det vinnande teamet kan använda som startmedel för utvecklingen. Tillsammans med oss på kommunen landar vi i en smart samarbetsform- som dessutom följer upphandlingslagen! Win-win för alla! Att arrangera ett hackathon är relativt nytt för oss och därför testar vi oss fram.
Det vinnande bidraget kommer att presenteras som ett case i samband med H22. Där lyfter Helsingborg lovande initiativ som utvecklar världen till en bättre plats att vara på.
Varmt välkommen till Inhabithon! Ett helt vanligt hackathon men i en lite ovanlig regi av oss på kommunen. Det här är en relativt ny form av utveckling för oss, Helsingborgs stad har arrangerat hackathon ett par gånger förut men vi har inte satt någon bestämd form för arbetsformen.
Vi har fått intresseanmälningar till 6 olika team och har bjudit in allihop att vara med. Ett team har vi satt ihop av enskilda intresseanmälningar, resten är anmälda som hela team.
Ett team är utom själva tävlan, men med ändå- det är ett team av kollegor från Vård- och omsorgsförvaltningen.
Vi utvecklar Inhabithon i en process där allt inte är färdigt från början. Vi har valt team utifrån kriterier som är baserade på tekniska kompetenser och att få en mix av deltagare. Då techindustrin är mansdominerad har vi bestämt att vid behov försöka välja de kvinnor som anmäler intresse och som också har en teknisk kompetens.
En annan sak som kan vara bra att veta är att vi behöver förhålla oss till upphandlingslagstiftningen i det samarbetet som blir mellan kommunens verksamhet som lösningen ska testas i och det vinnande teamet. Teamet behöver därför en juridisk person (företag, person, förening etc) kopplat till sig som äger lösningen. Vi ingår ett slags samarbetssavtal tillsammans där medlen som är avsatta går till själva upphandlingen av lösningen. Smart och bra! Tror vi.
Hur som helst… Vi ser fram emot att ha dig med!
Vi kommer att genomföra Inhabithon helt på distans. Det innebär att du kan delta från valfri plats. Under helgen kommer vi ha ett par samlande programpunkter, coacherna kommer ha kontakt med varje team parallellt och vi kommer ha en särskild videofeed som ger bakgrund, kommenterar och pratar med teamen så att andra nyfikna kan följa vad som händer. Med start kl 10.00 på Torsdag den 11 Juni kör vi igång Inhabithon-studion.
16.00 – 18.00 Invånarlabb – vi träffar Helsingborgare 70+ som föreslår lösningar
21.30-22.00 – Incheck med teamen
Detaljerna kring upplägget landar dagarna innan Inhabithon med länkar här.
Sitt med online eller kolla igenom bitar efteråt!
Fyra personer i juryn tänkte vi är bra. En ordförande utan rösträtt, en kommunkollega med koll på målgruppen och utöver det klokt folk som är vana att tänka digitalisering och livskvalitet. Så här är uppställningen:
Under de 48 timmarna kommer vi ha techorienterade coacher och verksamhetsnära kommunkollegor som stöttar teamen med input.
” – Målgruppen 70+ är oerhört intressant. Den är aktiv och de vet vad de vill! När det gäller dem och digitalisering blir det ännu mer spännande och intressant. Gruppen går verkligen inte att dra över en kam. Det finns oerhört stora skillnader i hur inkluderade de är. De som är helt utanför riskerar ju också att hamna i ett socialt utanförskap när vänner, familj och bekanta ”surfar” vidare. Den största utmaningen är ju att inspirera och motivera dessa att ”våga” ta klivet in i den digitala världen och upptäcka att det finns en massa skoj och nyttigheter som passar just mig. Som grädde på moset får ju också staden fler smarta invånare som verkligen behövs om den smarta staden ska kunna nå sin fulla potential.”
Samhällsanalyserande kulturgeograf med extra fokus på demografisk data
– ”Gruppen äldre ökar och de som befinner sig i gruppen beter sig annorlunda idag än tidigare generationer. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att gruppen är långt ifrån homogen. Flera av våra välfärdsutmaningar, samt lösningarna på dem, finns här och det ska bli spännande att följa arbetet med att mejsla fram dem.”
”Anders Westerlund är juristen med den breda teknikförståelsen som jobbar på Hbg Works. Han har drivit utvecklingsprojekt som att hacka ihop en mobil plattform för en svensk affärsbank långt innan vi kunde stava till smartphone och cloud, startat upp en avdelning som utvecklade verksamhetsnära IT vid en holländsk storbank och inte minst redesignat en stadsbuss som ett intensivt agilt projekt.
Om du vill vara säker på att hitta mitt engagemang till ditt projekt så snacka gärna om god UX, teknikframkant, personlig integritet och en medveten provokation av regelverk.
Hoppas kunna hjälpa just ditt team att skapa lösningar som river de återstående digitala barriärerna som relaterar till ålder, språk och kultur i detta inhabiton.”
Joakim Jardenberg är VD på Get AI, ett center of excellence för tillämpad AI. Han är också senior rådgivare, investerare och internationell föreläsare. Han har arbetat i internetbranschen sedan 1994 (då han bland annat såg till att flytta distributionen av resultaten från riksdagsvalet från fax till internet, och hackade ihop den första versionen av aftonbladet.se), men är fortfarande ständigt nyfiken (sök på ensakidag, så får du se). Han är också en hackathon-veteran, med drygt 25 event i bagaget.
”Jag älskar energin och kraften som släpps lös när ett gäng smartskallar får möjlighet att fokusera på att tillsammans lösa en utmaning, på begränsad tid och inom givna ramar. Det är då det blir som mest kreativt, konstruktivt, nyttigt och – faktiskt – roligt.”
Andie Nordgren jobbar med intern teknikplattform på spelmotorföretaget Unity Technologies. Tidigare ledde hon onlinespelet EVE Online på Island, men är nu hemma i Sverige igen och bor i Landskrona.
”Inhabiton är ett kul format, och jag gillar skarpt att temat är 70+. Det ska bli jättekul att se hur teamen tar sig an utmaningen””
Johan är superbra och jobbar på Hetch! Driver bland annat ”your local hero” och annat spännande. ”Jag älskar idéer i tidigt stadie som kan lösa verkliga problem! Om man inte testar saker så kommer det aldrig att lösas riktiga problem och ett hackathon är precis detta, spåna, bygg, testa!”
Tommy & Lovisa
Det här Inhabithon:et drivs av ett gäng tjänstepersoner i Helsingborgs stad. Vi som håller ihop trådarna är Lovisa Snekkersten och Tommy Boije. Vi har fått uppdraget av en grupp kollegor som jobbar i olika förvaltningar. Syftet med projektet är att testa formatet Hackathon ännu mer. Helsingborgs stad har ju arrat hackathon tidigare, men nu vill vi bli ännu bättre på det hela genom att skruva och tweaka formatet. Det viktiga för oss är att nå en bredd av olika förslag till lösningar och att den lösning som går vidare till test och utveckling faktiskt kommer att fungera i någon av våra verksamheter.