Man, 71 – ”man utvecklas verkligen som människa”

Josef bor större delen av året i Spanien i Andalucien där jag når honom på telefon. Han är hemma i Ödåkra var tredje var fjärde månad då han bor hemma hos sin son. Det är ekonomin och klimatet som gjort att han valt att bo i Spanien större delen av året. I spanien ser vardagen helt annorlunda ut mot hemma i Helsingborg. Här är han ute sent på nätterna, går på nån krog eller man sitter ute hemma hos varandra på någon terrass och har det skönt. Han går aldrig upp före 10 på morgnarna, informerar sig om läget via internet och sen på eftermiddagen så kanske han tar en promenad i flera timmar på stranden eller gör någon utflykt. Han uppskattar verkligen det umgänge han har i Spanien. Via olika klubbar har han fått nya vänner med alla möjliga nationaliteter och de har otroligt intressanta samtal tillsammans. ”man utvecklas verkligen som människa” Genom att diskutera skillnader och olikheter i sina olika kulturer och kring inställningar till livet med mera. Jag hade inte utvecklats på samma sätt hemma i helsingborg. Et exempel är betydelsen av ”manana ” som han tycker är totalt missförstått hemma hos svenskar. Han menar att det handlar om en inställning att diskutera saker i lugn och ro, ta ett steg tillbaka och begrunda och inte låta sig hetsas upp eller för den delen göra allting helt perfekt. ”Vi svenskar är lite för inställda på att göra allting så förbannat perfekt” Tiden han tillbringar i helsingborg uppskattar han dock mycket. Han älskar den kontinentala känslan över staden, det faktum att det finns massor med cafeer och uteserveringar på trottoarerna vilket skapar mycket utehäng. Han uppskattar allt arbete som gjorts med att plantera träd och de otroligt vacka blomsterarrangemangen. Det enda som är tråkigt är nedskräpningen. Det är synd att vi måste lägga tiden på att städa undan efter folk, att det ska behövas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *