Kvinna 78 – ”Sönerna tycker att vi har ett högt tempo.”

Först vill jag veta hur det är att leva i Helsingborg om man är över 70?
Jag har varit politisk aktiv i kommunen och känner mycket till vad som sker.
Har hela tiden varit aktiv sedan pensionen men har trappat upp, får fler uppdrag med tiden i organisationen som hon är aktiv i.

Bor i villa. De flyttade då fr gård och byggde eget hus anpassat till deras behov. Maken var 70 när de byggde, från att köpa egen tomt. Stor fördel att de kom över fribyggartomt. De stod inte i kommunal tomtkö, köpte av privat och ett avhopp gav dem tillfälle.
Visste vad de ville ha för hus och behov,

Valde område med anledning av kommunikationer och miljön. Kör inte mycket själva. Har hybrid och kör mest på el.
Har fortfarande politiska uppdrag, ser ingen skillnad på att hon är över 70. Hon anser att hon behandlas och klarar av samma som innan. Medvetenheten och målet med arbetet i politiken är samma för äldre och ungdomar så hon känner inte att hon behandlad på annat sätt.
Hon och maken är föreningsmänniskor och har socialt engagemang i de föreningar hon och maken ingår i. Det är golf, dans, trädgårdsförening, politik. Det har varierat genom livet vilka föreningar men engagemanget har alltid funnits.
Maken är ett par år äldre och de gör det mesta tillsammans. De är med i bokklubb tillsammans. Hur kom det sig? Via en kontakt i politiken, fick en fråga och nappade. Det har gett att de läser mer än de gjorde förr. Senaste tillskottet i engagemangen. Träffar hemma hos deltagarna.

De har vänner och bekanta och barn och barnbarn de träffar.
Digitalt har de moderna mobiler och Ipad. De deltar digitala möten genom Teams då de tillhör riskgrupp. De har tvingats in i den digi världen då de är så aktiva. Även golfen kräver digitalt engagemang så det har de inget att välja på. Maken har ett större intresse för digi men hon har tvingats in i det med mail och allt.
Hon säger att det blir svårt att leva utan och bara att åka kollektivt behövs app. Hon har swish och tycker hon hänger med.
På fråga hur det känns att man måste anpassa sig till digi, säger hon att det känns bra. Sönerna tycker att de har ett högt tempo.
De har stor tomt till villan så det mycket jobb med trädgården. De är glada de har detta nu när corona sätter begränsningar i andra aktiviteter. Anledningen till tomt vid nya bostaden var att de inte kunde se sig ett liv utan trädgård.
De är även kunder på det lokala gymet, men där är de bara på vintern, anledningen är att bygga upp fysiken inför golf. Tremånaders kort och deltar i pensionärsgrupper som är vid 09:30. Rörelse är viktigt och gör de inget annat går de mycket i sitt bostadsområde. Hon går ibland en runda själv när maken är i trädgården men hon gör inget annat själv utanför hemmet utan maken. Bakar gör bara hon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *